Akcija -Var-: Osumnjičeni za namještanje fudbalskih utakmica predati Tužilaštvu

Akcija -Var-: Osumnjičeni za namještanje fudbalskih utakmica predati Tužilaštvu

Pet osoba koje su osumnjičene za namještanje fudbalskih utakmica u BiH, u okviru akcije “VAR”, predato je jutros u nadležnost Tužilaštva.

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH predali su Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića i za njih će biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

U akciji kodnog naziva “VAR” uhapšeno je 12 osoba, ali je samo pet zadržano, a ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.

Nastavlja se saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava, prenio je Klix.

Akcija “VAR” sprovedena je u saradnji SIPA, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH, a pretresi i hapšenja su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a, između ostalog, na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige Federacije BiH iz sezone 2018/19.

Među osumnjičenima se nalaze i arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić, te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks