Đajić diriguje Ilićem, opet odlučili udariti na budžet Banjaluke, milione troši na kampanju kada ona nije

Đajić diriguje Ilićem, opet odlučili udariti na budžet Banjaluke, milione troši na kampanju kada ona nije

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka Vlado Đajić i šef Kluba odbornika SNSD Dragoslav Topić održali su sastanak sa autobuskim prevoznicima u Skupštini grada Banjaluka.

U kojem svojstvu i zašto predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić zloupotrebljava Skupštinu grada nikome nije jasno, ali je jasno da je napravio dogovor sa nekoliko prevoznika koji će uzeti sredstva iz budžeta Banjaluke i sa njim ih džentlmenski podijeliti.

Potrebno je to Đajiću, jer Dodik gubi strpljenje pošto milionski iznosi koje Đajić troši na predizbornu kampanju kada kampanja nije, ne daje nikakve rezultate. Naprotiv, prema istraživanjima SNSD u Banjaluci neprestano pada sa rejtingom.

Izvor: banjaluka-24.com/

ĐAJIĆ dodijelio Dodikovom sinu 2,1 miliona maraka, sada traži još 10 miliona od Grada   Objavljeno 22. marta 2021.

Korona, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM! Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

“SNSD je garant očuvanja Republike Srpske i to je motiv što sam danas ovde”, uskliknuo je pobjednički 6. februara Vlado Đajić, narodni poslanik i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, prilikom imenovanja na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD. 

Sve tri funkcije zaslužio je dobrim stranačkim vladanjem, jer UKC-om nije uspio da ovlada od aprila 2018. godine, kada je postavljen za direktora. Dubioza najveće zdravstvene ustanove mjeri se stotinama miliona KM, ali prioriteti se znaju. IT prioriteti!

Korona kriza, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM!

Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

Čini se da u BiH, a pogotovo u RS, više niko drugi ne posluje niti se razumije u klikove i opremu pa nema ni pažljivo probrane certifikate, jer na svim gorepomenutim tenderima jedini ponuđač bio je upravo “Prointer”. SNSD-ov Vlado Đajić nije morao mnogo da razmišlja, jer se ni on ne razumije pa je posao preskupim ugovorima prepustimo, kome drugom, nego IT tender majstorima. 

Iako je već tada bilo poznato da Republiku Srpsku, građane i zdravstveni sistem kojeg plaćaju, neće zaobići korona, UKC RS nije spremao interventne nabavke, na primjer, respiratora ili zaštitne opreme za ljekare. Interventno je bilo nešto sasvim drugo – održavanje mrežne i serverske opreme sa backup lokacijom! Banjalučki “Prointer” šalje ponudu – banjalučki “Prointer” pobjeđuje na tenderu! Vrijednost ugovora tri dana pred nadolazeću kriznu 2020. bila je 327.413 KM.

Respiratori i oprema za medicinare u budućim COVID odjeljenjima nisu bili prioritet ni manje od mjesec dana od prvog zabilježenog slučaja zaraze u RS. UKC RS 11. februara 2020. od “Prointera” je kupio informatičku opremu po cijeni od 292.399 KM. Zanimljivo, ponudu je i tada poslao samo “Prointer”.

Kako je virus počeo da hara, tako se i Đajić za kratko prebacio na druga sumnjiva tenderska trošenja, kao što je opremanje zgrade stare hirurgije koja je Regulacionim planom predviđena za rušenje. Tada je “uskočio” premijer RS Radovan Višković referišući se na pisanje Žurnala.

“Neko će reći da je to objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone to bi se vjerovatno desilo, ali sada se situacija mijenja”.

Samo, zaboravio je da pojasni hoće li zgrada u koju je dosad uloženo više od dva miliona KM ipak, po okončanju korona krize, prema važećem dokumentu nestati iz centra Banjaluke. I ko će odgovarati za potrošene milione maraka građana?

Kako od odgovornosti zasad svi uspješno bježe, tako je i Đajić nastavio po starom.

“Prointer” je samo pola godine čekao na novi preskup posao. Ponuda je bila spremna za “usluge implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”. Datum potpisivanja – 21. septembar 2020, vrijednost trogodišnjeg posla 730.782 KM.

Da ne bi baš dva puta u toku godine predmet nabavke bila informatička oprema, Đajić se dosjetio da je nazove “računarska”. Ponudu je svakako imao samo dobro poznati dobavljač, a ugovor na stolu 8. decembra prošle godine. Iz kase UKC-a dato je 444.289 KM.

Naposljetku, kako je interventno održavanje mrežne i serverske opreme jednogodišnji posao, a već se uveliko proslavila Nova 2021. godina, bilo je vrijeme i za novi interventni tender. “Prointeru” 20. januara 2021. odlazi novih 327.996 KM.  

ĐAJIĆEVO NAPREDOVANJE = NAZADOVANJE UKC RS

Vlada RS 21. maja 2018. godine imenovala je Đajića za generalnog direktora UKC RS, a od marta 2017. bio je vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u RS. Tada se pohvalio da je mnogo toga stabilizovano u poslovanju te da, nakon što je smijenjen Mirko Stanetić, UKC RS zaposlenima isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije.

Početkom 2018. godine dugovanja UKC-a prema dobavljačima i poreskoj upravi dostigla su 97,1 milion KM, a kredit od 51 milion KM, za koji je garanciju izdala Vlada RS, u tom momentu samo je djelimočno pokrio cifru. U aprilu te godine samo dugovanja prema Poreskoj upravi RS iznosila su 47,6 miliona KM.

U septembru 2019. godine premijer Višković, u trenutku slabosti, priznao je da je zdravstveni sistem u RS u dubiozi od 1,1 milijardu KM. U tom momentu među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS dugovao je nevjerovatnih 67.889.436 KM. Iako UKC to nikada nije potvrdio, bivši ministar zdravlja RS, SDS-ov Slobodan Stanić kod ukupnih dugovanja navodio je cifru od oko 320 miliona KM.

Poreska uprava RS posljednji izvještaj o najvećim dužnicima objavila je 31. decembra 2020. godine, a Đajićev dug dostigao je nevjerovatnih 80.298.777 KM. O dugu prema dobavljačima ne govori javno.

Početkom februara, a nakon izbornog sunovrata bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Milorad Dodik direktora UKC RS imenovao je na čelo Gradskog odbora vladajuće stranke.

“Izbor gospodina Đajića je zato što je ugledan i vodi UKC, na usluzi je svim ljudima i pomaže ovom gradu u Republici Srpskoj i istinski pripada SNSD”, naveo je, ali nije pojasnio u čemu se tačno ogleda pomoć ljudima i Republici Srpskoj.

Istinska pripadnost SNSD-u svakako je dokazana.

Izvor: zurnal.info

UKC RS želi da izvuče novac iz budžeta grada! Objavljeno 15. marta 2021.

– To što UKC RS traži 10 miliona KM iz budžeta grada je izgovor da se izvuku sredstva iz budžeta.

Ovo je izjavio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarišući izjave predsjednika GO SNSD Vlade Đajića.

“Banjalučani plaćaju 200 miliona KM u Fond zdravstvene zaštite iz čega se finansira između ostalih i UKC RS. Ovo je pokušaj skupštinske većine da amandmanski djeluje na budžet grada. Prijedlog budžeta grada predviđa oko 700. 000 KM za Dom zdravlja, a taj iznos će biti uvećan rebalansom”, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Smatra da Đajic koji je i direktor UKC RS treba da se odrekne izgradnje garaže za koju treba 35 miliona KM.

Rekao je da postoji veliki pritisak na aktualnu administraciju da se skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Kaže da Banjaluka ne može izdvojeno da djeluje.

“Ako zatvorimo mi ugostiteljstvo ljudi ce otići u druge okolne opštine i šta smo time postigli, imaćemo samo prenos problema. Mjere donosimo sistemski, nadamo se da ćemo ići u boljem pravcu, i želja je da odolimo bilo kakavim restriktivnijim mjerama”, rekao je Stanivuković.

Komentarišući rad Štaba, Stanivuković je kazao da se previše politizuje oko toga.

“On je zasjedao i donesene su određene mjere  i predsjedavao sam putem video linka. Pa na jednom zasjedanju nije bila direktorica Doma zdravlja, već je poslala svog zamjenika. To je sasvim normalno. Na štabu je bila moja savjetnica Milada Šukalo, ona je trebala biti zamjenik gradonačelnika, ali mi nisu dozvolili. To niko ne spominje”, rekao je on. 

Takođe je rečeno da škole za sada neće prelaziti na online nastavu.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter