Afera -Vila- Tužilaštvo BiH tvrdilo da -Srbija nije dostavila dokumentaciju- a ona dostavljena prije 8 g.? (Video)


Afera -Vila- Tužilaštvo BiH tvrdilo da -Srbija nije dostavila dokumentaciju- a ona dostavljena prije 8 g.? (Video)

Vila u Beogradu veliki je trn u Dodikovom oku?! Afera oko kupovine nekretnine u Beogradu je sigurno jedna od najinteresantnijih javnosti, a Miloradu Dodiku očigledno trn u oku kog se ne može lako riješiti.

Za vrijeme Gorana Salihovića na čelu Tužilaštva BiH 2015. godine je formiran predmet „Pavlović banka“, koji se odnosi na Dodikovu kupovinu vile na Dedinju u Beogradu 2007. godine za tričavih 750 hiljada evra. Afera oko kupovine nekretnine u Beogradu je sigurno jedna od najinteresantnijih javnosti, a Miloradu Dodiku očigledno trn u oku kog se ne može lako riješiti.

Samo formalno otvorena istraga tada „razvučena“ je i na period stolovanja Gordane Tadić. Sve do njene smjene na ovom predmetu gotovo da ništa nije urađeno.

Dodik je u iskazu Tužilaštvu BiH rekao da je podigao kredit kako bi kupio vilu, a ispostavilo se da je taj kredit podignut devet mjeseci nakon što je vila kupljena. Da stvar bude gora po Dodika, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS, kojom je u tom periodu rukovodio kao premijer.

Iz Tužilaštva su tvrdili da istraga protiv Dodika po ovom pitanju ne može biti okončana zato što Srbija nije dostavila traženu dokumentaciju.

Međutim, prema dokumentaciji upravo Tužilaštva BiH, jasno je da je Srbija još prije osam godina Bosni i Hercegovini ustupila dokumentaciju, u kojoj je ključno na koji način je Dodik kupio zdanje. Da je bilo određenih neslaganja u vremenskim terminima, potvrdio je i sam advokat Milorada Dodika, rekavši nedavno za N1 televiziju da postoje dva ugovora, jedan prije kupovine vile, a drugi tek kada je realizovana.

"Ono što je problem jeste što politika ima uticaj na pravousđe, i dok god je tako, teško će se izaći iz začaranog kruga“, poručuje novinar Vladimir Šušak. 

Slučaj "zlato"

U vrijeme Gorana Salihovića na čelu Tužilaštva BiH obustavljena je istraga u predmetu „zlato“. Milorad Dodik je bio prijavljen da je, kao mito, od ruskog biznismena Olega Burlakova primio kilogram zlata. Bivši ambasador BiH i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Gordan Milinić svojevremeno je za BN televiziju izjavio da je lično ovo vidio

Izgradja zgrade Vlade 

Istraga se vodila protiv Milorada Dodika i zbog zloupotrebe položaja tokom izgradnje zgrade Vlade Srpske, koji je u to vrijeme bio premijer. Ovaj predmet je prvo bio u Tužilaštvu BiH, da bi u junu 2011. donio naredbu da se predmet prebaci u Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

Nakon nekoliko mjeseci – istraga je obustavljena. U dokumetaciji koju je tada SIPA dostavila Tužilaštvu BiH postojala je sumnja da su zvaničnici RS oštetili budžet za oko 145 miliona maraka.

Stavljena tačka na ukrajinsku ikonu 

Najsvježiji primjer tamnog vilajeta politike i pravosuđa je svakako afera „ukrajinske ikone“. Kao lični poklon, Milorad Dodik je 2020. godine ministru spoljnih poslova Rusije, Sergeju Lavrovu, dao pozlaćenu ikonu staru 300 godina, koja potiče iz Luganska iz Ukrajine i na kojoj je utisnut pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920.

Dok je trajao diplomatski skandal međunarodnih razmjera, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu, s tvrdnjom da ta ikona ne spada u ukrajinsko nacionalno blago.

Provjereni kadrovi u pravosuđu

„Samo su provjereni kadrovi čije su porodice bliske SNSD– u mogli da dođu na ključne pozicije u pravosuđu. Zato nikad niko nije odgovarao ni za kakva krivična djela. Može se reću da su SNSD i pravosuđe postali političko krilo mafije, jer ovakvo razaranje i zarobljavanje države nikada se do sada nije vidjelo.“, poručuje Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

„Imam osjećaj da se potvrđuje samo ona koja ima političku dimenziju. Sve ostalo što ima veze sa korupcijom, sa izvlačenjem narodnog novca iz budžeta, to se drži u ladicama“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP - a.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da imaju više predmeta u kojima je Milorad Dodik u svojstvu osumnjičenog ili prijavljenog, ali da je za sada jedna optužnica potvrđena.

To je ona koju je Dodik, zajedno sa Milošem Lukićem, direktorom Službenog glasnika RS, zaradio, zbog kako je navedeno u optužnici, nepoštovanja odluka Visokog predstavnika u BiH. Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i lidera vladajućeg SNSD-a, godinama prate tek formalno otvorene istrage. Koliko se on ruga državi i zamajava narod, toliko joj se rugaju i tužiloci i sudije koji ne preduzimaju apsolutno ništa.

 

Foto naslovna: Arhiva
Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter