Afera: Šta da rade radnici kada većinski vlasnik nije zainteresovan za rad fabrike i hoće što prije u stečaj??


Afera: Šta da rade radnici kada većinski vlasnik nije zainteresovan za rad fabrike i hoće što prije u stečaj??

Novi protest radnika „Mofasa“ zbog najavljenog gašenja firme. Radnici “Mofasa” iz Istočnog Sarajeva, njih oko 50, ponovo su se danas okupili u krugu fabrike u znak protesta zbog najavljene likvidacije.

Iako je Vlada RS ispunila zahtjev radnika i razmatrala stanje u ovom preduzeću te ponudila određena rješenja, radnici su poručili da se plaše da će to dugo da traje i da će kasniti s rješavanjem problema s obzirom na to da druga dva suvlasnika žele što prije da ugase firmu.

Preduzeće „Mofas“ ne radi već više od mjesec dana, radnici su zadnji put primili pola majske plate, a vlasnici iz Njemačke i Tešnja planiraju da pokrenu proces likvidacije ili stečaja.

Vlada RS je prošle sedmice razmatrala stanje u ovom poreduzeću i podržala stav radnika za očuvanje proizvodnje te zatražila od predstavnika privatnog kapitala adekvatnu reakciju i odgovornost.

Takođe, Vlada je zadužila Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite RS i Ministarstvo finansija RS da obezbijede novac za povezivanje staža radnicima i ostvarenje njihovih prava po osnovu rada u preduzeću „Famos“ i „Mofas“.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Mofasa“ Zoran Lazarević kaže za CAPITAL da su se radnici i danas okupili u krugu fabrike kako bi još jednom ukazali na to da preduzeće može da radi.

„Zahvalni smo Vladi, ali se plašimo da će ono što ona nudi dugo trajati. Još jedan razlog današnjeg okupljanja je nezainteresovanost većinskih vlasnika za rad firme i njihovo nastojanje da što prije predaju papire za stečaj“, kazao je Lazarević.

Podsjećamo, osim dvije i po plate, koliko im trenutno duguje „Mofas“, radnici potražuju i 28 plata od „Famosa“, odnosno ukupno 1,75 miliona KM, koje im nikad nisu plaćene, kao i pet plata iz vremena kada se formirao „Mofas“.

Stečaj „Famosa“

Takođe, Vlada je zadužila i Investiciono – razvojnu banku (IRB) RS da ubrza aktivnosti na promjeni vlasničke strukture u „Mofasu“ i da u saradnji sa Poreskom upravo RS razmotri otvaranje stečaja u „Mofasu“. Isti zaključak donesen je i maju ove godine i do danas ništa nije urađeno po tom pitanju, zbog čega su radnici skeptični da će se i sada nešto desiti.

Problem vlasničke strukture u „Mofasu“ je što je jedan od vlasnika „Famos“, koji je u vlasništvu RS, ali koji postoji samo na papiru, nema ni upravu ni radnike. Zbog toga u upravi „Mofasa“ tvrde da ne mogu dobiti kredite što im je otežalo poslovanje i dovelo ih u situaciju da moraju ugasiti preduzeće.

Foto: Capital.ba

CAPITAL je ranije objavio i dopise vladinih partnera u kojima optužuju Vladu za potpuni nedostatak interesovanja za ovo preduzeće i za probleme u koje su zapali.

S druge strane, u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS su rekli da su se druga dva suvlasnika „Mofasa“ nisu odazvali na njihove pozive, te da im nisu jasne njihove namjere.

Ovo Ministarstvo je i nedavno optužilo suvlasnike „Mofasa“ za nedomaćinsko poslovanje i zloupotrebu novca koji im je Vlada dala.

Radnici „Mofasa“ primili su tek pola majske plate, dok im se porezi i doprinosi, kako navode, ne uplaćuju od avgusta 2018. godine.

To preduzeće je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa“. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević
Foto naslovna: N1
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter