A šta ćemo sad!? Pravosnažna presuda u korist sankcionisanog policajca zbog pozdravljanja -Pravde za Davida-


A šta ćemo sad!? Pravosnažna presuda u korist sankcionisanog policajca zbog pozdravljanja -Pravde za Davida-

Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je pravosnažnu presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su ga sankcionisali zbog pozdravljanja članova grupe “Pravda za Davida”.

Okružni sud u Banjaluci je potvrdio presudu u korist nekadašnjeg policajca, a nakon žalbe Pravobranilaštva RS-a na presudu banjalučkog Osnovnog suda, koji je 8. novembra 2022. presudio u Bajićevu korist.

Bivši policajac iz Banjaluke je tužio Republiku Srpsku (RS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zahtijevajući poništenje rješenja kojim je suspendovan s posla i rješenja Policijskog odbora kojim je proglašen disciplinski odgovornim za težu povredu radne družnosti.

Bajić, koji je trpio sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića, i koji je tada zbog pozdravljanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida” od svojih kolega dobio prekršajnu prijavu, koja je kasnije oborena na Osnovnom sudu, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da i nakon pravosnažne presude ostaje gorak ukus u ustima.

“Meni se niko nakon svega neće izviniti niti će iko snositi bilo kakvu odgovornost u MUP-u zbog svega. Ja sam ovo uspio zahvaljujući svojoj advokatici, a odluka Suda pomalo vraća vjeru u pravosuđe. Ali oni su tada tjerali po svome i uspjeli su u tome. Niko od njih neće lično platiti ništa, već će sve platiti građani”, kaže Bajić.

Presudom je MUP obavezan da Bajiću na ime zaostalih plata, disciplinskih kazni, poreza i doprinosa, troškova postupka disciplinskog i radnog spora, troškova suđenja i kamata isplati oko 20.000 maraka. Svi troškovi padaju na teret budžeta Republike Srpske.

Bajićeva advokatica Jovana Kisin rekla je za BIRN BiH da tužena Republika Srpska, iako je od pravosnažnosti presude prošlo gotovo četiri mjeseca, još nije ispoštovala presudu Okružnog suda.

“Republika Srpska do danas nije isplatila šta je bila dužna po presudi iako je prošao rok za isplatu, zbog čega će Vinko Bajić biti prinuđen da pokrene izvršni postupak za prinudnu naplatu”, kazala je za BIRN BiH advokatica Kisin.

Sud u presudi navodi kako nije bilo valjanog razloga za kažnjavanje Bajića, koga su nadređeni u PU Banjaluka kaznili zbog pozdravljanja pojedinaca iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kod Hrama Hrista Spasitelja u centru grada 2019. godine.

“Tužilac ne spori da je sporne prilike prišao predmetnoj grupi građana, ali ono što je nesporno utvrđeno jeste da je prišao radi pozdravljanja Ozrena Perduva i da se rukovao samo s njim”, piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda, koju je u meritumu potvrdio Okružni sud.

U prvostepenoj presudi, koju je potvrdio drugostepeni sud, navodi se da se na snimcima, koji su priloženi kao dokaz, ne vidi da li se Bajić pozdravio s još lica i s koliko njih. Presudom se dalje objašnjava da, čak ukoliko se to i desilo, nije jasno kako bi to bio problem jer su zaposleni u MUP-u RS-a dužni da po zakonu poštuju ljudska prava i slobode bez bilo kakve diskriminacije. Sud je u potvrđenoj presudi naveo i da Bajićevo ponašanje nije moglo štetiti ugledu Policije, već “upravo suprotno, šteta bi se nanijela eventualnim diskriminirajućim ili uvredljivim odnosom tužioca prema građanima, a ne činom poštovanja i pristojnosti”.

Bajić je ranije za BIRN BiH objašnjavao da je i prije juna 2019. godine, zbog podrške koju je na Facebooku dao koleginici koja se također pojavljivala na okupljanjima u znak podrške porodici ubijenog Davida Dragičevića, preraspoređen na drugo radno mjesto.

Iz Policijske stanice Lazarevo u Banjaluci premješten je u stanično odjeljenje policije u Šipragama u opštini Kotor-Varoš.

Iz banjalučke PU nisu odgovorili na pitanja u vezi sa pravosnažnom presudom u korist njihovog penzionisanog policajca Vinka Bajića. Iz ove policijske uprave nisu željeli da komentarišu ni prvostepenu presudu u Bajićevu korist, pravdajući se tada da ona još nije pravosnažna.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: BIRN BiH/Vinko Bajić
Izvor: detektor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter