A, evo sa kojom platom bi bili zadovoljni građani u BiH

A, evo sa kojom platom bi bili zadovoljni građani u BiH

Očekivanja su drugačija i među državama i među polovima.

Kada je reč o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja u regionu imaju građani Hrvatske- preko 2.200 KM u prosjeku.

Najniža očekivanja imaju u Sjevernoj Makedoniji gde je očekivana zarada 1.050 KM. Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1.212 KM, a u Bosni i Hercegovini očekivana plata je 1.618 KM. 

Gledano po godinama starosti, najmlađi su najnižih očekivanja, što je i logično, jer su među njima početnici, dok su najstariji nešto više zahtevniji.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj mjeri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja. 

Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vreme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Trećina zaposlenih ispitanika strahuje za svoje radno mesto trećina zaposlenih ispitanika iz u cijelom regionu ima strah za svoje radno mjesto, a poređenja radi prošle godine je u strahu za svoje radno mjesto u istom istraživanju bilo 26 posto zaposleniih ispitanika u BiH.  
Muškarci se prosječno osećaju sigurnije na svom radnom mestu od ženskog pola, a isto se može reći i za kandidate sa visokim i višim obrazovanjem.

Ovo istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na  regionalnom tržištu rada proveo je sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si.

Istraživanje je provedeno tokom trajanja Regionalnog sajma poslova i u njemu je učestvovalo više od 5.000 ispitanika.

Izvor:buka